Albatrossi LED-pollarit Lahden keskustassa

Lahti Energia tilasi uudet valaisimet Lahden keskusta-alueen vaativiin kohteisiin korvaamaan elinkaarensa päähän tulleita valaisimia. Karlux suunnitteli ja valmisti Albatrossi LED-pollarivalaisimen tämän päivän tekniikalla vastaamaan tarpeisiin.

– Projekti alkoi siitä, kun aiemmin Lahden keskusta-alueelle rakennetun valaistuksen käyttöön asennettuja titalialaisia valaisimia ja niiden varaosia ei enää saanut valmistuksen lopettamisen vuoksi, suunnittelija Antti Lundahl LE-Sähköverkko Oy:ltä kertoo. Karluxin kanssa lähdettiin yhteistyössä hakemaan toimivaa valaisinmallia keskustan väylille, olemassa olevien pollarivalaisinten tilalle. Valaisimet ovat haasteellisissa paikoissa puiden reunustamien kevytliikenteen väylien ja parkkiruutujen risteyksissä, jossa ne joutuvat autoilijoiden ja kadun kunnossapitäjien kolhittaviksi.

– Halusimme valaisimet, jotka olisivat tyyliltään samankaltaiset kuin aikaisemmat, mutta joiden tekniikka olisi päivitetty tähän päivään. Valaisimesta haluttiin aiempaa valaisinta kestävämpi, ilkivaltakestoisempi, huoltovapaampi sekä energiataloudellinen. Valaisimet ja pylväät ovat kovilla, sillä niiden tulee kestää säätä ja lumen tuomia haasteita esimerkiksi lumiauroja, Lundahl toteaa.

Karluxin toimitusjohtaja Juha-Pekka (Jussi) Karjalainen kertoo valaisimen aloitusprosessista: “Alkuun korjattiin vanhojen valaisinten osia, ja siitä kehkeytyi ajatus miksei tehtäisi koko valaisinta uusiksi? Kaikki valaisimen materiaalit mm. akryyli ja karkastu lasi valittiin astetta järeämmiksi kestämään käytössä. Led-tekniikkaan siirtyminen näkyy asiakkaalle kolminkertaisena energiansäästönä. Hyöty kertautuu ajan kanssa, sillä Led-poltin on kestävä (50 000h) ja sitä ei tarvitse vaihtaa, jolloin huoltokustannukset pysyvät matalina, kertoo Karjalainen valaisimen eduista.”

Albatrossi syntyi yhteistyössä eri osaajien kanssa

– Albatrossin kehitys alkoi Karluxilla kaksi vuotta sitten keväällä, valottaa Karjalainen tuotekehitysprosessia. Valaisimen suunnittelu Led-moduuleilla on aikaa vievää, tekeminen on hidasta ja vaatii kehitystyötä, lopputulos on kuitenkin niin hyvä että Albatrossi-valaisimeen on haettu myös mallisuoja ja patentit, Karjalainen kertoo. Tuotekehitys on ottanut oman aikansa ja projektissa on ollut mukana monia yhteistyökumppaneita. Albatrossi projektissa yhteistyötä on tehty Lahti Energian sekä paikallisten yritysten kanssa. Valaisimen prototyyppi tehtiin paikallisessa valimossa, jossa ensin valettiin hiekkaan puumuotti, josta käsin sorvattiin proto. Mallikuvat albatrossiin pyysimme taas lahtelaiselta suunnittelija Isko Lappalaiselta, mainitsee Karjalainen.

Albatrossi – jykevä pollarivalaisin julkisiin kohteisiin

Uusi valaisinmalli Albatrossi otettiin Karluxin mallistoon täydentämään pihapiirivalaisin valikoimaa. Teräksinen Albatrossi on laadukas valaisin julkisiin sijainteihin, joissa pollarin tulee kestää aikaa ja sään vaihteluita niin ulkonäön kuin rakenteen puolesta. Albatrossi on erinomainen valaisin kauppakeskuksiin, aukioille, parkkipaikoille ja jalkakäytäville. Albatrossiin on saatavilla sekä puu- että teräspylväs Tehometin valikoimasta. – Lahdessa on maastossa ollut testikäytössä viime keväästä asti muutama Albatrossi valaisin, joita Lahden kaupunkikuvatyöryhmä kävi katsomassa. Testikappaleista tutkittiin valaisinten mallia, valotehoa sekä ledielementin häikäisyominaisuuksia. Vuonna 2005 ja 2006 rakennettu pollarivalaistus on kaupungille tärkeä kohde, niihin on aikanaan investoitu EU-rahaa, ja päätöksenä oli että valaisimet säilytetään, vaikka ne ovatkin hankalissa paikoissa, Lundahl kertoo. Ensimmäiset Albatrossi LED-valaisimet Lahden keskustan alueelle on nyt asennettu ja niitä tullaan asentamaan lisää kortteli kerrallaan. Albatrossi valaisimilla korvataan 279 vanhaa valaisinta keskusta-alueella mm. Karjalankadun ja Oikokadun sekä Iso-Paavolankadun ja Vesijärvenkadun välillä. – Kyseessä on siitä erikoinen valaisin, että se antaa valoa sekä ylös- että alaspäin. Sama valaisin valaisee sekä puun lehdistöä että antaa optista valoa pylvään ympärille ja kevyenliikenteenväylälle. Valaisimen ulkonäkö muuttui hieman alkuperäisestä valaisinmallista, valaisinkupu on nyt suojassa ja valaisimen kosteusongelmat saatu pois, toteaa Lundahl.

Ota yhteyttä