Yritys

Hiirenkorvien tuore hehku. Lakaisukoneen pöllyttämä hiekka.

Peilityyneen pulahtaminen hehkuvassa illassa.

Myrskypilvien hämärtämä taivas yöttömässä yössä.

Kirpeän aamun lentävät oranssit lehdet.

Narahtelevan hangen kimaltelu auringon kurkkiessa.

 

Nämä asiat ovat meille rakkaita.

Nämä asiat otamme huomioon jo valaisimiemme suunnitteluvaiheessa ja siksi valaisimemme kestävät suomalaisessa ympäristössä.

 

Mitä teemme?

Olemme kotimainen valaisinvalmistaja, jonka tuotteet ovat saatavilla ammattitukkujen kautta. Perinteikäs perheyritys on perustettu 1983 ja tunnettiin aiemmin nimellä Hiisiön Metalli. Olemme erikoistuneet puisto- ja taajamavalaisimiin ja mallistostamme löytyy myös esimerkiksi pihapiirivalaisimia sekä seinävalaisimia. Oma tuotanto ja valaisinsuunnittelu takaavat joustavan palvelun sekä asiantuntevan neuvonnan ulkovalaistukseen liittyvissä asioissa. Erikoisosaamiseemme kuuluu vahvasti myös uniikkien valaisimien tuotanto sekä valaisinrestaurointi. Toteutamme rakennuttajan, arkkitehdin sekä suunnittelijan toiveiden mukaisia erikoisvalaisimia projektikohteisiin.

Paljon on muuttunut 40 vuodessa – yrityksen nimi ja sijainti, suositut raaka-aineet, design ja tekniikka – Mutta yhä tärkeimmät arvomme ovat laatu, käsityötaito ja kotimaisuus.

 

Miten huomioimme ympäristön?

Otamme kaikissa päätöksissämme huomioon niiden vaikutukset ympäristöön. Suunnittelemme ja valmistamme jokaisen valaisimen alusta loppuun itse. Keväästä 2019 alkaen tehtaamme on sijainnut Hollolassa, jossa teemme yhteistyötä suurilta osin paikallisten pienyrittäjien kanssa. Alihankintaketjumme on rakentunut lähes täysin 1,5 tunnin ajomatkan säteelle tehtaaltamme, sillä tuotantomme on aina sijainnut Lahden talousalueella. Valmistuksessa suosimme kotimaisia, laadukkaita ja kierrätettyjä tai kierrätettävissä olevia raaka-aineita. Karlux tuotteilla on FI-merkki, joka todistaa, että tuote täyttää standardit sekä viranomaismääräysten ja -ohjeiden vaatimukset. Testaamme valaisimet riippumattomilla tahoilla, kuten SGS Fimkolla. LED-valaistuksen kehittäjänä ja kannattajana Karlux kuuluu myös Clean Tech Finland -verkostoon. Olemme myös Lahden kaupungin virallinen ympäristökumppani. Tehtaamme sähköstä tuotamme kolmasosan aurinkopaneeleilla ja ilmalämöpumppu lämmön talteenotolla hoitaa tuotantotilojen lämmityksen.

 

Mistä tulee nimi KARLUX?

Nimen alkuosa, ”KAR”, viittaa yrityksen perustajan, Seppo Karjalaisen sukunimeen. Myös nykyinen toimari, Jussi, on Karjalainen nimeltään. Siirtyihän yritys isältä pojalle.

Loppuosa, ”LUX”, taas tulee luksista, joka on SI-järjestelmän mukainen yksikkö valaistusvoimakkuudelle. Kappale on luksin valaistuksessa, jos sille lankeaa neliömetrin pinta-alalle luumenin valovirta.

Vuonna 1983, kun Seppo Karjalainen oli perustamassa yritystään, alalla oli paljon tuottajia ja vain vähän ulkomaan vientiä. Nimi KARLUX oli Sepon ensimmäinen vaihtoehto, mutta sattumalta samoihin aikoihin eräs toinen yritys, nimeltään KERLUX, ajautui konkurssiin. Kerluxiin assosioimisen välttämiseksi Seppo päätti kuitenkin aloittaa yrityksen nimellä Hiisiön Metalli. Tämä nimi kumpusi yrityksen silloisesta sijainnista Iitin Hiisiössä, n. 30 minuutin ajomatkan päässä Lahdesta.

Nykyinen nimi KARLUX päätettiin vihdoin vaihtaa yrityksen nimeksi vuonna 2005 kun nykyinen toimitusjohtaja, Juha-Pekka (Jussi) Karjalainen, astui isänsä kenkiin. Uusi nimi aloitti uuden aikakauden yrityksessä – yritys muutti Hiisiöstä Lahteen ja markkinaosuus kasvoi räjähdysmäisesti.

Ota yhteyttä